Pálya 2

PÁLYA 2: Vetés
Támogató: AgroVIR Kft.

 

Vízváron gazdálkodunk, 500 hektáron, ami 15 táblából áll. A 2017/2018-as termelési évben vagyunk. Lassan közeleg a tavasz, az őszi vetéseink rendben vannak: az őszi búzánk, repcénk szépen áttelelt. A tavasziakkal kezdődhetnek az ilyenkor megszokott mozzanatok – talajelőkészítés, tápanyag-utánpótlás, vetés, növényvédelem – ez öt táblán fog megvalósulni!

Rátok vár a tavaszi vetésű növények öt táblájának megtervezése!

FELADAT 1: VETÉS

Már megvan, hogy melyik fajtákkal akartok dolgozni. Tervezzétek meg a vetés munkafolyamatát a megfelelő vetésidőben és a megfelelő tőszámmal mind az öt táblán!

Tervezzetek munkaműveleteket a vetésre minden tavaszi növénykultúrátokban. A munkaművelet létrehozásakor fontos a tervezett vetésidő beállítása, és a vetendő fajta tőszámának helyes megválasztása. A munkaműveletekben válasszatok erőgépet, munkagépet, munkaerőt a majdani munkavégzéshez!

A munkaművelet készítésekor a megjegyzés mezőben írjátok le egy mondatban a szakmai érveteket a tőszámra és a vetésidőre vonatkozóan!

A feladat összefoglalva: A termőhelyet és a hibrid sajátosságait figyelembe véve ajánljatok tőszámot és vetésidőt, amelyeket szakmai érvvel, egy mondatban támasszátok alá. (A tőszám és a vetésidő a munkaműveletben kell hogy szerepeljen, a szakmai érv a munkaművelet megjegyzés részébe kell, hogy kerüljön!) A munkaműveletekben válasszatok erőgépet, munkagépet, munkaerőt a majdani munkavégzéshez!

A munkátokat segíti az AgroVIR Youtube csatornájáról:

Munkaművelet tervezés: https://youtu.be/afcVyCqgrgk

A vetésidőhöz segítségként mellékeljük a területünk felszínközeli hőmérsékletét a kritikus időszakban! Ezt a mellékletet az alábbi linken lehet elérni:

http://www.2018.agrovirtus.hu/app/uploads/2018/10/Felszínközeli-hőmérséklet-minimuma-Vízvár-2-pályához.pdf

ÉRTÉKELÉS:

  • A második pálya komplett megoldásáért 30 pont a jutalom.
  • 20 pontot ér a táblákon helyesen megválasztott vetésidő és a kivetendő tőszám, valamint a megjegyzésben szereplő helyes szakmai érvek.
  • 10 pont a munkaműveletek helyes megoldása, melyben értékelési szempont a gép, munkaerő kiválasztás, a vetőmag termék kiválasztása.
  • A feladatnak nem része a munkaműveleti teljesítmény adatok feltöltése (segédüzemi rögzítés: órák, üzemórák, teljesített hektár stb.)
  • A feladatban a munkaművelet megtervezése a cél, ami a termék (vetőmag) hozzáadása és a Mentés gomb megnyomása után ér véget!
  • Minden más információ, kiegészítő megoldás irreleváns az értékelés szempontjából.

BEKÜLDÉSI HATÁRIDŐ:

  • A feladat rögzítésének határideje: 2018. október 18, csütörtök 10 óra

SOK SIKERT KÍVÁNUNK!

Vissza a cikkekhez